Blog príspevok

Miluj ma už pred svadbou!

     Čudná veta „Miluj ma už pred svadbou!“ , nie? Veď práve pred svadbou sú dvaja mladí ľudia opití láskou  (až na nejaké výnimky, ktorým sa dnes venovať nebudeme). Čo keby sme sa posunuli ešte trochu viac pred svadbu, nie, nemám na mysli ani čas randenia. Ešte trochu skôr, ale nebude to ani čas priateľstva. Kedy teda začať milovať svoju budúcu manželku/manžela?

     Možno to bude znieť čudne, a možno si takú informáciu už niekde zachytil/a. Svojho budúceho životného partnera môžeš začať milovať ešte predtým, ako spoznáš, že to je tá osoba, s ktorou chceš stráviť zvyšok života, dokonca ešte predtým, ako túto osobu vôbec spoznáš. Zaujímavé, že? Zrazu sa začne vynárať otázka: Ako môžem niekoho milovať, keď ho ešte nepoznám? Odpoveď je veľmi jednoduchá, stačí sa na to pozrieť z tejto strany: možno ešte nepoznáš tú osobu, ktorá ťa bude sprevádzať životom, alebo ak ju aj poznáš, ešte nevieš kto to bude. No veľmi dobre poznáš jej budúcu polovičku, všakže?  Ako som už písal v článku „Je ten pravý?“, dôležité je stať sa tým pravým, nie bezhlavo hľadať toho pravého.  

     Asi by bolo dobré pre začiatok definovať (aspoň tak zhruba), čo znamená milovať? Väčšina si to vysvetlí ako vzplanutie citov, čo nie je ani zďaleka pravda, pretože… (a vlastne, spýtajte sa dlhoročných manželov  ). Obetovať sa pre dobro toho druhého, to je podľa mňa láska. Pravdu povediac, preto si lásku mnohí vykladajú ako cit, pretože práve vzplanutie citov v nás spôsobí, že sa dokážeme obetovať akosi automaticky. Marián Kuffa to celkom pekne vystihol na približne takomto príklade: ak si dievča poraní nohu niekde na prechádzke v lese, jej priateľ nemá problém preniesť „tých 60kg“ na rukách aj niekoľko stoviek metrov, ale požiadajte ho, aby vám pomohol niesť 50kg vrece cementu takú trasu. 😀 Skrátka Láska je niečo výnimočné, čo začína tam, kde prekonáme vlastné ego – vlastné ja .

Takže už máme dve veci, ktoré poznáme, a s tým sa už dá pracovať, nie?

PRVÁ: Poznáme osobu, ktorá bude zdieľať s našou manželkou/manželom takmer celý život (áno, presne tak, sme to my sami )

DRUHÁ: Zistili sme, že pravá láska sa zakladá na obetovaní sa.

     Ak ti naozaj záleží na šťastnom manželstve (ktorého výskyt je dnes asi rovnako vzácny, ako výskyt svedomitých politikov v slovenskom parlamente, no, dobre, možno nie až tak veľmi vzácny, ale povedzme, že je dosť vzácny), tak sa poďme pozrieť na to, ako tieto dve veci využiť na dosiahnutie dobrého manželstva, ktoré sa môže stať vzorom pre okolie a, v konečnom dôsledku, tak naplniť aj naše poslanie osláviť Boha  a naplniť našu túžbu.

    Som mladý človek a tieto slová nepíšem ako niekto, kto je v tejto problematike superhrdina , ktorý môže byť vyzdvihnutý ako vzor (nie, nie som tá svetlá výnimka ktorej to ide nejako automaticky/samo) tieto riadky sú aj mne povzbudením a inšpiráciou. 

     Človek stvorený pre lásku hľadá naplnenie v láske a práve Boh je zdrojom takej lásky, ktorá dokáže človeka naplniť dokonale: „Kto sa však napije z vody, ktorú mu dám ja, nikdy nevysmädne.“ (Jn 4,14). Človek bol stvorený na Boží obraz, muž a žena boli stvorení na obraz Boha a jeden pre druhého prinášajú Boží obraz do života toho druhého (aj napriek svojím chybám, zlyhaniam, pádom). To všetko je nádherné a často to privádza človeka do úžasu, ale prečo to teda nejako v živote škrípe aj napriek tomu, že toto všetko poznáme, prijímame a stotožňujeme sa s tým a znie to tak krásne? Prečo to tak je a čo s tým robiť (keď to začne škrípať) sa môžeme dozvedieť z viacerých kvalitných kníh (ako napríklad: 5 jazykov lásky), ale, ako som na začiatku načrtol, už dávno pred tým, ako máš niekoho po svojom boku, mu môžeš začať prejavovať lásku, aj keď o tom zatiaľ nevie, no on tam niekde už je. Áno, je ľahké milovať, keď je nám naša snaha/obeta vynahradená dávkami „lásky“ z druhej strany, ale ozajstná láska je bezpodmienečná. Miluje aj keď nie je opätovaná. Ak pravá láska dokáže milovať, aj keď nie je opätovaná, tak prečo nezačať milovať toho druhého už dávno pred svadbou, vzťahom, priateľstvom… ? Ako? Jednoducho povedané: VYUŽÍVAJ ČAS!

     Čas mladosti je úžasný, a človek dokáže spraviť veľa, veľa dobrých vecí na Božiu slávu (bohužiaľ taktiež i naopak). Tak isto, ako svojou nerozvážnou mladosťou môžeš vhupnúť do nešťastného manželstva, rovnako môžeš, využitím času, keď si mladý a slobodný, dosiahnuť požehnané manželstvo. Na začiatku som spomenul, že ty si tá osoba, ktorá bude s tvojou budúcou polovičkou tráviť zvyšok života, preto práve teraz využívaj čas múdro. Mnohí sme súčasťou rodiny a to je úžasné miesto na tréning.

     Ja osobne mám kopec súrodencov (možno to niektorí poznáte, ale keď aj nie, nevadí, nič nie je stratené, aj rodičia dajú zabrať  ) niekedy sa smejem na tom, ako vždy, keď niekam spoločne ideme, nastane presne tá scéna z filmu „Sám doma“ – teda veľký zhon. Takáto, a mnohé ďalšie situácie sú neuveriteľne cenným miestom a časom na cvičenie sa v láske a v obetovaní sa. 

      Áno, viem že sa to nedá dokonale prirovnať, ale taktiež komunikácia s rodičmi môže dosť verne odrážať ako raz budem ja komunikovať s mojou manželkou/manželom. Pretože aj napriek tomu, že si to teraz nechceme pripustiť (ja som tiež mladý človek plný nádejí a očakávaní), po svadbe nebude všetko také ružové, ako si to predstavujeme a ani to nebude také jednoduché, ako pod rúškom zaľúbenosti . Takže si myslím, že tu je veľká príležitosť, ako môžeš zo seba spraviť lepšieho človeka už teraz.  

     Chcel som napísať záver, ale hneď som si predstavil komentáre typu: „A modlitbu si kde nechal?   Veď tá je najdôležitejšia, modliť sa za budúceho partnera ja najdôležitejšia vec!“. Áno, pravdaže je, ale myslím si, že ak je Ježiš mojím najlepším priateľom a ten najlepší priateľ je Bohom, tak modlitbu za moju budúcu ženu (dievčatám za budúceho manžela) nemusím zmieňovať, lebo to je prirodzená vec, že prosím Priateľa – Boha, aby ju/jeho požehnal a aby mi ho dal v pravý čas spoznať.

     Nechcem, aby si ma zle pochopil/a, nemáš zahodiť mladosť so všetkými jej radosťami. Ži život naplno! Ži život v radosti a na Božiu slávu. Nesnívaj o živote, ži svoje sny, volaj do svojho života Ducha Svätého, a never nikomu, že život je len trápenie. Ale prostredníctvom toho všetkého využívaj čas! Cvič sa v obetovaní, aby si vstúpil/a do manželstva ako obraz Božej lásky pre svojho manžela/manželku. 

 
Ja jej raz chcem povedať: „Miloval som ťa už pred svadbou!“. 

 

ABECEDA šťastného vzťahu

 Taktiež odporúčam

ABECEDA šťastného vzťahu

ZADARMO na www.korab.sk/abeceda

 

AUTOR: jozef – www.korab.sk/uzivatel/jozef

Korab.sk

Komentáre (6)

  1. Zuzana 8. marca 2015 o 22:31

    ďakujem za tento skvelý článok Miluj ma už pred svadbou, aj keď už mám priateľa, bol pre mňa povzbudením

    1. admin 8. marca 2015 o 22:34

      To som rád 🙂 ďakujem za odozvu 🙂

  2. veronika 9. marca 2015 o 16:01

    Krasne napisane 🙂

  3. euzebia 10. marca 2015 o 14:21

    … ďakujem no aj to som potrebovala čítať …. ano je to tak niekedy sa až privelmi ľutujeme a zabudame ŽIŤ!!!…

  4. Majka 13. septembra 2015 o 11:30

    Ja ho už milujeM!!! a nepoznám, dakujem 🙂

  5. MiMi 21. septembra 2015 o 22:31

    veľmi sa tešíííím na ten deň spoznania 🙂 … ďakujem za povzbudilý článok 😉

Pridaj komentár