Blog príspevok

Pravá láska…

Predstavme si, ako funguje obchod. Firma vyrobí produkt, ty si ho kúpiš, ak funguje všetko ako má, tak si spokojný zákazník. Zrazu však príde vylepšený model a ty už rozmýšľaš, ako sa zbaviť toho, čo máš a zohnať peniaze na tú novinku. Takto to ide ďalej a ďalej, až zistíš, že máš to najnovšie a najlepšie na trhu a využívaš to na 20% (každý z nás má svoju oblasť, kde to takto funguje(oblečenie, elektronika,…) veď z toho firmy žijú). Ak vidíme, že existuje ešte niečo lepšie, CHCEME TO! (A túto našu honbu za šťastím, s veľkou prefíkanosťou živia reklamy od výmyslu sveta.)

Je ale niečo, po čom všetci túžime. Nikde sa to nevyrába, nikde sa to nedá kúpiť ani vymôcť silou či dobrými konexiami. Každý z nás túži byť milovaný (to už asi veľmi dobre vieme). Veľmi dobre to vie, a na tomto fakte celkom slušne zarába, filmový priemysel. Na tom by nebolo nič zlé, keby to, čo oni predstavujú ako lásku, nebol FAKE / imitácia, falzifikát.

Po dlhom a „neočakávane“ vyvíjajúcom sa deji, ona zrazu príde na to, že aj on k nej chová podobné city. Zbadá ho, ako sa sám prechádza so svojím psom popri rieke. Vykríkne jeho meno. On ju zbadá. Ona sa rozbehne za ním a on zasa za ňou. Hodí sa mu okolo krku a dajú si bozk z pravej lásky, až sa vezmú a žijú spolu šťastne až kým…

Niečo podobné, ale pre pánov. Po dlhom a „neočakávane“ vyvíjajúcom sa deji, on vybaví záchranu sveta a vracia sa k svojej milovanej. Zbadá ju, ako sa sama prechádza so svojím psom popri rieke. Vykríkne jej meno. Ona ho zbadá. On sa rozbehne za ňou a ona zasa za ním. Hodí sa mu okolo krku a dajú si bozk z pravej lásky, až sa vezmú a žijú spolu šťastne až kým…

Na tom by nebolo nič zlé. Zle je vtedy, ak je toto predstavené ako naplnenie našej túžby po pravej láske. Predstav si, že máš v ruke semienko jačmeňa. Vezmeš ho a zasadíš. Prvý deň poleješ, druhý deň poleješ, tretí deň poleješ. O pár dní, s rovnakým nadšením ako keď si získal to semienko, vezmeš rýľ a ideš hľadať chlieb. Potom celý znechutený, že si chlieb nenašiel, hľadáš iné semienko, ktoré by „fungovalo“. Presne toto sa nám snaží dnešný svet (cez médiá, filmy, knihy…) nahovoriť, že sa tam ten chlieb objaví, a ak nie tak to bolo zlé semienko a treba ho vymeniť. Preto sa potom nemôžeme čudovať, keď sa ľudia zháňajú za vzťahmi, manželstvami s tým, že asi to predtým nebolo to pravé. Púšťame sa do vzťahu s tým, že pravá láska je tá chvíľková zamilovanosť, ktorá má nasýtiť ten hlad, ktorý máme v srdci.

Chceme byť milovaní, hľadáme dokonalú lásku a to nie je zlé!
Boli sme stvorený z lásky a pre lásku!

Túžime po pravej láske, ale dúfame, že ju nájdeme u človeka. Začiatkom vzťahu je všetko krásne z 2 dôvodov:

  1. Veríme, že ten druhý je dokonalý partner pre mňa. V zmysle: je to úžasný človek o ktorom máme príliš zidealizované predstavy.
  2. Veríme, že tento človek nás dokonale miluje, a že uspokojí našu túžbu po pravej, dokonalej láske..

Keď začnú byť tieto naše predstavy niečím narušované, (ťažšími situáciami, keď sa začnú prejavovať nejaké partnerove zlozvyky, atď. …) začneme poľavovať v našom úsilí slúžiť a klásť dobro nášho partnera pred svoje vlastné. Lebo sme sa sklamali, ani nie tak v našom partnerovi, ale v tom, že sme si mysleli, že on je tým zdrojom dokonalej lásky, po ktorej túžime.

Takže si to zhrňme. Je prirodzené pre človeka, že chce a má byť napojený na zdroj dokonalej lásky. Iba ak má z čoho čerpať takúto lásku, podarí sa mu to, čo aj na začiatku vzťahu, (slúžiť, obetovať sa pre toho druhého, prepáčiť, ba dokonca niekedy si ani nevšimnúť jeho malé nedostatky)  keď ho ešte hnala predstava, že tým zdrojom je ten partner. (Viacerí to asi poznáme. Zamilujeme sa a sme ochotní pre milovanú osobu spraviť čokoľvek :D.) No ale počkať! Takže ten partner tým zdrojom nie je, nedá sa vyrobiť ani kúpiť, počiatočná zamilovanosť sama o sebe nevydrží, … ČO TERAZ? Existuje vôbec taký zdroj? Veď ak nie, ako je možné, že každý z nás má v sebe túto túžbu?

Dnešný svet má metódu, ako byť čo najdlhšie v ošiale zamilovanosti (a keďže neuznáva pravý zdroj lásky, označuje túto zamilovanosť ako cieľ a pravú lásku). Táto metóda je nám ponúkaná zo všetkých strán, tak sa ňou radi riadime. Aká to je? Skúšaj, skúšaj, skúšaj, raz sa ti to pravé možno podarí nájsť a keď aj nie, ži aspoň pre to chvíľkové opojenie. Nielen, že mu to zhltli mladí dnešnej doby, ale tá rozvodovosť hovorí za všetko.

Čo je tým pravým zdrojom? Ako sa k nemu dostať?

Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, keď sme boli ešte hriešni. (Rim 5, 8) Presne tak, Boh je tým zdrojom! On je ten, ktorý ťa miloval ako prvý. On ťa miluje nekonečnou láskou. Či si veriaci, či nie, bez ohľadu na tvoje hriechy, tvoju minulosť, miloval ťa skôr ako si mu odovzdal svoj život. Toto je Pravá Láska! Po ktorej túžime a ktorá je pravým zdrojom, z ktorého môžeme v manželstve čerpať. Vďaka nej bude tvoj vzťah, tvoje manželstvo vždy pevné, a aj keď prídu búrky, a tie prídu, tak obstojí. Vďaka nej milovať svojho nedokonalého partnera.

Ak nájdeš zdroj pravej Lásky, ktorým je Boh, a ak prijmeš jeho lásku, vtedy budeš môcť budovať vzťah, manželstvo. Vzťah, v ktorom sa bude odrážať PRAVÁ LÁSKA!

My milujeme, lebo On nás miloval prvý. (1. Jn 4, 19)

↓ (Ak sa ti článok páčil, povzbuď autora svojím “Like” / “Páči sa mi to”)

Pridaj komentár