Blog príspevok

Láska v defenzíve?

Láska to dnes nemá ľahké.

Najprv ju niektorí označia len ako intenzívny emociálny pocit, citový vzťah, či dokonca sexuálny styk. Keby to tak bolo, tak by to znamenalo, že:

  1. Láska sa dá kúpiť
  2. Láska sa dá navodiť

Dnes je nám ponúkané ako na zlatom podnose, krásne obalené a vyzdobené jedno veľké klamstvo. My (ľudstvo) mu bohužiaľ začíname veriť. Pripomína mi to tvrdenie: Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou. No a pravdaže médiá, filmy, hudba, … sa postarajú o to, aby to nebolo len 100x.  Čo je tým klamstvom?

Recept na šťastie

Dnes mi bude každý tvrdiť, že šťastný môžem byť len v tedy, ak si budem život užívať. Mám sa vyhýbať akémukoľvek odopieraniu, utrpeniu, akýmkoľvek ťažkostiam. Uf, však to aj hrozne znie, že utrpenie, zriekanie, obeta. Aj samotný veriaci človek si môže položiť otázku, CHCE BOH ABY SOM TRPEL?

Prečo som odbočil od lásky ku šťastiu? Niektorí ste si už možno všimli, jeden zvláštny jav: Postupne ako začíname prijímať túto novodobú koncepciu „šťastia“ je vo svete stále menej a menej šťastných ľudí. Áno sú ľudia, ktorí sú uspokojovaní, ktorí sa snažia ukojiť svoje chúťky po peniazoch, sexe, sláve, alkohole, drogách,… ALE sú naozaj šťastní? Prečo sa človek naháňa za niečim, čo ho aj tak nedokáže naplniť??? Niečo dosiahneme, získame, ale o chvíľu to už nestačí, prečo? Stále po niečom túžime, ale v ničom nedosahujeme uspokojenie. Nie je práve toto dôkaz toho, že človek bol stvorený pre niečo dôležitejšie ako len uspokojovať svoje chúťky a vyhýbať sa utrpeniu? Pre niečo čo ho presahuje? Nie je práve toto dôkazom toho, že existuje niečo viac = Boh = Láska. Myslím si, že práve toto je dôkazom toho, že sme stvorení z lásky a pre lásku!

Láska, už som počul aj také niečo, že v podstate láska ani neexistuje, že je to len akási chemická reakcia v organizme. No možno pre niektorých sa láska stala len tou chemickou reakciou, ale takí ľudia nedokážu byť šťastní, lebo udržať také reakcie nie je ľahké a myslím že ani pre chemikov 🙂

Láska je rozhodnutie sa pre dobro toho druhého

Pozrime sa na jeden krátky príbeh Janka a Evky. Bol krásny letný deň. V korunách stromov štebotali vtáčiky. Ona tam len tak sedí a pozerá na tú nádheru, rozmýšľa nad životom. Keď tu zrazu upúta jej pozornosť vysoký, pohľadný mladý muž, ktorý „náhodou“ prechádza okolo. Aj napriek tomu, že tadiaľ nešiel prvýkrát, akosi mu zlyhala orientačná schopnosť a nedalo sa nič robiť, musel sa spýtať na cestu. Tak sa začal krásny vzťah. On ju pozval do najdrahšej reštaurácie. Ona bola jeho ozdobou. Vzájomne by si zniesli aj modré z neba. (ak by som písal scenár do Hollywoodu tak by to pokračovalo krásnymi chvíľami strávenými spolu, kúpil by jej prsteň a určite by vymyslel nejaký zaujímavý spôsob, ako ju požiadať o ruku, svadba by bola veľkolepá a žili by šťastne až do smrti…) ale poďme sa pozrieť na realitu. Aké máju naší hrdinovia šance na priblíženie sa k Hollywoodskemu scenáru života?

Ak sa budú na lásku pozerať tak, ako ju predstavuje dnešný svet (médiá, filmy, hudby, šoubiznis) dostanú sa maximálne tam, kam aj vyše polovica manželských párov v spoločnosti, k vete – A žili spolu šťastne, až kým sa nerozviedli – Prečo? lebo chémia vyprchala, pocity sú kolísavé, no a v sexe to už nemusí byť ono.

Fatal error!!!

Kde sa stala chyba? Veď na začiatku to bolo také rozprávkové…
Chyba mohla nastať jedine v tomto prípade:

Ak označíme city, chémiu, emócie, sex, … ako lásku, tak je logické, že ak na takomto základe budujeme naše vzťahy, potrvajú len dovtedy, pokým nám bude dobre, pokým budeme uspokojovaní. Ak prijmeme novodobú koncepciu šťastia zameranú na seba a nie na toho druhého, nikdy nebudeme šťastní a už vôbec nevytvoríme vzťah, ktorý by nás naplnil.

Naozaj milovať nie je ľahké, ale zato nádherné!

Áno je pravda, že hlavne na začiatku nám pomáha chémia, ale Láska je rozhodnutie slúžiť tomu druhému, obetovať sa pre toho druhého. Pokiaľ neprijmeme falošnú podobu šťastia, ktoré nám ponúka dnešný svet, šťastia ktoré popiera pravú Lásku, MÔŽEME BYŤ NAOZAJ ŠŤASTNÍ!

Narodenie lásky

Láska nie je niečo nedosiahnuteľné. Ten, ktorý miluje pravou láskou každého jedného z nás, nám ukazuje ako milovať a byť šťastný. Neprišiel na svet preto aby si užíval, ale aby sa stal najmenším z najmenších. Zriekol sa všetkého. A tak si tam leží, na mieste odkiaľ zvyčajne jedávali zvieratá a vraví:

SOM TU PRE TEBA, LEBO ŤA MILUJEM

Láska dnes čelí veľkým útokom, ale LÁSKA NAKONIEC VYHRÁ!
Že prečo som si taký istý? Lebo:
Pravá Láska buduje,
kým egoizmus ničí, až nakoniec zničí aj seba.

Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život!

 

AUTOR: jozef – www.korab.sk/user/jozef

Korab.sk

↓ (Ak sa ti článok páčil, povzbuď autora svojím komentom / zdieľaním)

Pridaj komentár